Witam!
Dziś mam dla Was przepis na szybką szarlotkę. Przepis dostałam od koleżanki Beti Dziś w ogrodzie przy kawce degustowałyśmy.Jest pyszna.
Proszę przygotować :
szklanka cukru
szklanka mąki
szklanka kaszki manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
8 jabłek
Wykonanie :
Do naczynia wsypać cukier, mąkę, kaszkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części. Przygotować małą blaszkę, ja użyłam tortownicy i dlatego moja szarlotka jest niższa. Rozsypać jedną część mieszanki równomiernie po blaszce. Teraz obrać jabłka i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Podzielić na dwie porcje. Jedną rozsypać na blaszce. Następnie rozsypać następną część mieszanki na to drugą część jabłek i na koniec ostatnią część mieszanki. A na to wszystko zetrzeć masło i posypać na wierzch. Teraz wkładamy na godzinę do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach.
Życzę smacznego bo smaczne !
Write a comment
Domownik S Tno (Sunday, 12 October 2014 21:52)
MMMMm pyyycha :D
Aga (Monday, 13 October 2014 11:29)
Sama robię taką szarlotkę a z gałką lodów i bitą śmietanką to poezja. Polecam.
Jolka Kwiatkowska (Monday, 13 October 2014 21:19)
Następnym razem będą i lody i śmietana :)
gosc (Tuesday, 14 October 2014 10:08)
Ciekawa jestem jak wygląda po przekrojeniu, bo jeżeli mam być szczera prezentuje się raczej kiepsko i niziutka w tej tortownicy.
Jolka Kwiatkowska (Tuesday, 14 October 2014 18:25)
Dlatego potrzebna jest mniejsza blaszka, ja miałam za dużą jak na ten przepis. Jednak pamiętam jak w pewnej restauracji podali mi szarlotkę z lodami to też byłą niziutka. No ale to moja pierwsza w życiu więc nie wiem jaka powinna być.
anonim (Tuesday, 14 October 2014 18:55)
Naprawdę pierwszy raz robiłaś szarlotkę Jolka? Teraz czas na sernik ;)
ana (Wednesday, 15 October 2014 20:14)
Super! Czekam na kolejne przepisy!
gosc (Tuesday, 21 October 2014 22:20)
W restauracji to pewnie była tarta z jabłkami...