Truskawka jest dziełem ludzkim. Powstała z połączenia dwóch odmian poziomek. Jest owocem uprawianym przez człowieka, dlatego nie spotkamy jej dziko rosnącej .
Porcja 100 g truskawek pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C (60 mg).
Zawiera bardzo dużo innych witamin oraz minerały (m.in. potas 153 mg za to 0 g cholesterolu. Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG) - 40 truskawki mogą jeść nawet cukrzycy.
Truskawki poleca się reumatykom oraz chorym na schorzenia wątroby ponieważ są żółciopędne i stymulują prace wątroby oraz woreczka żółciowego.Ponadto są moczopędne ( truskawka sklada się z 90% wody ) więc wspomagaja pracę nerek.
Truskawki chronią też nasze serce bowiem obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
Porcja (100 g) tych przepysznych owoców zawiera zaledwie 32 kcal więc można jeść je w bardzo dużych ilościach.
Zapobiegają podnoszenia poziomu cukru oraz utrudniają wchłanianie tłuszczu, dlatego polecane są dla osób z nadwagą i otyłych.
Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy a truskawkowa maseczka wyładza i nawilża cerę.
A poza tym kto z nas nie lubi truskawek :)
Pozdrawiam i życzę smacznego :)
PS' Truskawki mogą wywołać alergię.
Write a comment